Meditasjonsbevegelsen er en form for sekulær buddhisme

Denne avisartikkelen gir et interessant blikk på hvordan meditasjon er i ferd med å bli ”mainstream”:

http://siouxcityjournal.com/lifestyles/health-med-fit/no-lotus-position-needed-neuroscience-pushes-meditation-into-the-mainstream/article_bfe26117-c9a4-5614-bf7b-252ef09807a6.html

 

Dette er i grunnen en form for sekulær buddhisme. Og det er bra at buddhistisk meditasjon kan være til nytte også for dem som ikke regner seg som buddhister. På den annen side vet vi at Buddhas lære har mer å by på enn bare meditasjon. Buddhadhamma inneholder en dyptgående psykologi og en edel etikk. Spørsmålet blir derfor hvordan vi kan bidra til å gjøre dette tilgjengelig for mennesker som lukker øyne og øre hver gang de får mistanke om at noen vil selge dem en ”religion”?

Annonser

One thought on “Meditasjonsbevegelsen er en form for sekulær buddhisme

  1. Det är precis det här som gör att jag tycker att Sekulär Buddhism är rätt balans. Meditation och mindfulness är jättebra och jag är glad att det får sådan spriding och acceptans, men det finns andra viktiga element i buddhismen, som inte är ”religiösa”. De fyra ädla sanningarna, ”dependent origination”, ”nonself” osv. När det gäller traditionell buddhism kan många (inklusive jag) känna att dessa saker ligger bakom ett galler av övernaturlighet och blind tro. Med Sekulär Buddhism öppnas gallret och dessa skatter blir tillgängliga för alla som vill ha mer än meditation, men som inte vill ha det övernaturliga. Så svaret på frågan om hur vi kan bidra tror jag är att göra det vi gör på denna hemsida, men förhoppningsvis i framtiden även göra det utanför hemsidan, AFK.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s