En skeptikers väg in i sekulär buddhism och meditation

Det sägs finnas många vägar in i buddismens lära. Flertalet av dessa vägar känns för mig tveksamma. Jag är av en skeptisk natur och är uppfostrad med logiska tankemönster. Jag söker efter idéer som kan stötta mig i min vardag. Enkla och vettiga tips. Från människor med i vart fall en av sina fötter på jorden. Jag är inte redo för tunga, religiöst färgad, texter där jag själv tolkar den tidens tankar, utan lämnar gärna tolkningen till någon föregångare och läser dess texter med kritiska ögon. Då jag tänker att andra kan ha samma ambitioner får ni ta del av de vägar som jag hittills provat.

Det finns MYCKET material på nätet. Ett bra ställe att börja på är alla podcasts. Podcast har varit viktiga för mig. Så gott som alla ljudfiler som finns tillgängliga online kan sökas upp eller göras tillgängliga via en podcast-spelare. Enkelheten att prova sig fram, välja och vraka, lyssna eller rata, är viktigt i en sökande fas. På vår hemsida sekularbuddhism.org har det skrivits en hel del om Secular Buddhist Association (SBA) podcast, dessa har varit toppen för min del. Främst för att jag fick (och får) en inblick i vad buddhismen kan vara, att det är möjligt att ta ett skeptisk angreppsätt till buddhismen. Inte minst för att behålla fokus. Med jämna mellanrum kommer ett nytt avsnitt som pockar på. Som inspirerar. Som får mig lite närmare meditationen. Bra skit helt enkelt.

Dharma Punx är värda att nämna. Här talas det om alla typer av beroenden, vad vi människor klamrar oss fast vid i svåra tider och hur vad vi kan göra när beroenden tar över. Känns ärligt och jordnära.

Jag tog en e-postkurs från Juniper path som var givande. Att metodiskt och stegvis ta sig an meditation var rätt väg för mig. Upplägget var att deltagarna fick ett epost en gång i veckan, med information samt enkla uppgifter för veckan. Det jag verkligen uppskattade med kursen vara att jag fick enkla råd kring meditation. Hitta en tid på dygnet som passar dig, hitta en plats som passar dig, gör den platsen till din, stäng ögonen så här mycket. Jag har gjort min plats mobil med en enkel hopfällbar meditationspall, då det passar mig bättre än en dedikerad plats.

Onlinekurser om buddism på Coursera har jag tyvärr inte provat ännu, men det står på min att-göra-lista. Coursera är en utbildningsplatform som samarbetar med toppuniversitet och organisationer över hela världen för att erbjuda onlinekurser för vem som helst, gratis. Jag har sett flera kurser om buddhism som erbjuds genom Coursera, den jag hittar nu heter Buddhism and Modern Psychology och är framtagen av Princeton University. Kursen försöker besvara ett antal frågeställningar. Börjar neuroforskare förstå hur meditation ”fungerar”? Skulle en sådan förståelse validera meditation – eller kan kanske fysiska förklaringar av meditation underminera den andliga betydelse den tillskrivs? Ja, jag blir i vartfall bra nyfiken.

Medans jag skriver här håller Stephen Batchelor onlinekurs på nätet, från 27 maj – 21 juni 2015. Kursen omfattar en serie av fyra förinspelade videopresentationer, följt av fyra interaktiva frågestunder. Titeln är The Four Great Tasks: Rethinking the Dharma for a Secular Age. Förhoppningsvis kommer Stephen ge flera kurser som vi kan ta del av. Ser även fram emot hans komman bok, After Buddhism, som kommer publiceras av Yale University Press i oktober.

Ja det var några tankar och några länkar som har varit och förhoppningsvis fortsatt kommer vara givande för mig. Hoppas det smakar.

Mårten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s